Exkurze prvních ročníků. Po stopách Velké Moravy

Exkurze prvních ročníků. Po stopách Velké Moravy

V pátek 10. května 2024 se žáci prvních ročníků Střední školy podnikatelské a Vyšší odborné školy, s. r. o. Zlín zúčastnili exkurze s názvem Po stopách Velké Moravy.  

Téma Velké Moravy je pro náš kraj velmi blízké. Oblast Slovácka kolem města Uherského Hradiště je kolébkou našich regionálních i státních dějin. Jedná se o historickou etapu, která udávala směr celé střední Evropě v průběhu 9. století. Exkurze je zaměřena na praktický život Slovanů 

Biotop Mordrá

Letos jsme první část exkurze věnovali napůl dějepisu a napůl biologii, jelikož jsme navštívili Živou vodu na Modré u Velehradu. Zde jsme si prohlédli vodní svět zblízka. Skrze prosklený tunel můžete sledovat podvodní svět sladkovodních ryb. Největší rybou je zde Vyza velká. V areálu Živé vody je i naučná zahrada s rostlinami typickými pro biotopy Bílých Karpat a Chřibů. Historické okénko zde představují pratuři, kteří mají výběh vedle zahrady Živé vody. Pratur je původní živočišný druh turu v Evropě. Ve svém primárním rodu již vyhynul, nyní žijí na území Evropy domestikované druhy pratura, jako je tomu i tady na Modré.  

Živá voda Modrá

Druhou zastávkou exkurze byl Archeoskanzen Modrá. V připraveném slovanském hradišti mohli žáci vidět polozemnice, které jsou tematicky připravené pro návštěvníky (např. kovárna, chlév, kuchyně, velmožské sídlo…). Archeoskanzen letos v červnu bude otevírat i novou expozici a to velkomoravskou klenotnici, na tu se pojedeme podívat příští rok s dalšími zájemci.

Archeoskanzen Modrá

Třetí zastávkou byl Velehrad – kolébka křesťanství na Moravě. Symbol příchodu svatého Cyrila a Metoděje. Zde jsme u baziliky dali žákům rozchod na posilnění. A ve spokojenosti jsme se vydali zpět do Zlína.  

Těšíme se na příští ročník! 

Mgr. Anna Sikorová  

Více snímků z akce můžete zhlédnout ve fotogalerii Zonerama.

Další novinky a informace najdete na školním webu www.spos.cz a na účtech sociálních sítí Instagram a Facebook.

Přijímací řízení v roce 2024

Aktuality k přijímacím zkouškám aneb přehled všech změn na jednom místě!  

Pozor v případě volby zaměření Trenérství volíte ŠVP Sportovní akdemie

HLAVNÍ SÍDLO ŠKOLY

náměstí T.G. Masaryka 2433

760 01 Zlín

info@spos.cz

tel.: 735 150 070

REDIZO: 600020525

IZO: 108 021 041

IČ: 25344412

PRACOVIŠTĚ KROMĚŘÍŽ

Oskol 433/3

767 01 Kroměříž

beliancinova@spos.cz

733 712 300

REDIZO: 600020525

IZO: 108 021 041

 

X